Fransa Başbakanı, emeklilik yaşının 64’e çıkarılmasının ‘tartışmaya konu olmadığını’ söyledi
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, hükümetin hazırladığı reform paketi kapsamında emeklilik yaşının 64’e çıkarılması planının “tartışmaya açık olmadığını” belirtti.
6 Şubat’tan itibaren Ulusal Meclis’te görüşülecek olan emeklilik reformu ile ilgili kamu yayın kuruluşu Franceinfo’ya açıklamalarda bulunan Borne, reform kapsamında emeklilik yaşının 64’e çıkarılması planının “tartışmaya açık olmadığını” söyledi.
Borne, reform paketinde yer alan “64 yıl” unsurlarının ve daha önce yürürlüğe giren “Touraine reformunun hızlandırılması”nın, farklı meclis kümeleriyle görüştükten ve sendika ve sesleri dinledikten sonra önerdikleri uzlaşma kapsamında olduğuna dikkat çekti. patron örgütleri.
Başbakan Borne, “Emeklilik reformunda en çok kaybedenler kadınlardır” iddialarının aksine bu reformun özellikle kariyeri sekteye uğrayan kadınları koruduğunu, reform kapsamında emekli maaşına zam yapacakların üçte ikisinin emekli olacağını da savundu. kadın ol
Söz konusu artış emekli maaşında aylık 100 Euro’ya tekabül ediyor.
Fransız basını, milletvekillerinin hükümetin emeklilik reformlarında yaklaşık 7 bin değişiklik teklif ettiğini bildirdi.
2014 yılında Fransız Parlamentosu’nda oylanan ve 2020 yılında yürürlüğe giren “Touraine reformu”, prim ödeme sürelerini kademeli olarak artırmış ve 2035 yılında tam emekli maaşı alabilmek için 43 yıl prim ödeme zorunluluğu getirmiştir.
emeklilik reformu
Borne, 10 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun içeriğini açıkladı.
Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede yasal emeklilik yaşının her yıl kademeli olarak 3 ay artırılarak 2030’da 64’e çıkarılacağını kaydeden Prof.
Emeklilik reformuna karşı 19 Ocak’ta ülke genelinde düzenlenen gösterilere 1 milyonu aşkın kişi katılırken, Fransa’nın en değerli 8 sendikası 31 Ocak’ta yeniden sokağa çıkma çağrısı yaptı.