Çanakkale Domatesine Coğrafi İşaret Tescili Verildi
Çanakkale’de Batak Ovası olarak bilinen başta merkeze bağlı Kumkale köyü olmak üzere Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerine uzanan yaklaşık 100 bin dekarlık alanda üretilen Çanakkale Domatesleri coğrafi işaret tescili aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından sertifikalandırılmıştır.
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, coğrafi işaretin Çanakkale’de yetiştirilen domatesin üretim, pazarlama ve ihracat olanaklarını artıracağını belirtti.
Ticaret Borsası olarak Çanakkale’nin ticari hayatının canlılığı için ‘Coğrafi İşaret Tescili’ne önem verdiklerini belirten Deniz, “Göreve geldiğimiz günden bu yana ilimiz tarımının büyümesi için güçlü adımlar atıyor. İlimizin ticari yaşamının bu anlamda geliştirilmesi için projeler üretmeye çalışırken sanayiye dayalı olarak, “Gastronominin daha çok tanınması ve tercih edilir olması için marka tescillerini önemsiyoruz. Borsa olarak son yıllarda ilimizde coğrafi işaretli ürünlerin tesciline destek olduk. Bu yıl Türkiye’nin ünlü domatesi ‘Çanakkale Domates’ için coğrafi işaret tescili aldık.” değerlendirmesini yaptı.
Çanakkale’de yaklaşık 100 bin dekarlık alanda domates üretildiğini ve yılda 650 bin ton domates üretildiğini vurgulayan Deniz, yaptığı açıklamada şu görüşleri verdi:
“Bu üretim önlemi ile Türkiye domatesinin yüzde 5’ini Çanakkale’de üretiyoruz. Kendine has tadı, rengi ve kokusuyla tezgahların rağbet gören eserlerinden biri olan Çanakkale domatesi, destek veren Çanakkale Ticaret Borsası meclisimize. coğrafi işaret tescil sürecinde bize, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof. Üniversitemiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz, Ziraat Odası Başkanlarımız, maaşlı milletvekillerimiz ve Valimiz İlhami Aktaş.”